zaterdag 15 maart 2008

Belgen in Utrecht

Ondertussen viel er weer heel wat te beleven in Nederland.
Begin deze week observeerde ik in groep 8. De spanning was te snijden, want de resultaten van de cito-testen waren bekend. Er waren ook tien-minutengesprekken (oudercontact) om die resultaten te bespreken. Omwille van de privacy mocht ik niets weten van de resulaten en ook geen gesprek bijwonen (jammer, maar begrijpelijk). De meeste kinderen kunnen nu dus beslissen naar welke VMBO-, HAVO-, VWO- of gymnasiumschool ze willen.
Die dag kwamen er ook mensen met een handicap een spel spelen met de klas. De bedoeling was om zoveel mogelijk te weten te komen over mensen met een handicap zodat er respect ontstaat. Het spel zat echt goed in elkaar. De kinderen vonden het leuk en leerden veel bij.
De rest van de week kregen we zeer interessante lessen aan de Marnix Academie (ik meen het echt). Woensdag kregen we uitleg over inclusie. Het was zo interessant dat de leerkracht een half uur langer dan voorzien lesgaf. De leerkracht had meegewerkt aan een project i.v.m kinderen met een "rugzakje" en wist ons dus zeer veel interessante dingen te vertellen. We kregen ook de tijd om uit te leggen hoe het in onze eigen landen in elkaar zit. Ik probeerde dus zo goed mogelijk het nieuwe leerzorgkader van minister Vandenbroucke uit te leggen. In alle landen in Europa wordt er blijkbaar heel veel aandacht besteed aan zorg, behalve in Cyprus dan. De jongen uit Cyprus vertelde ons dat hij nog nooit les gekregen had over het zorgsysteem in zijn land. In de scholen wordt er wel aandacht aan besteed, maar het is echt een keuzevak.

Donderdag kwamen er opeens 30 mensen van Noorwegen in onze klas zitten. Ze waren op studiereis in Nederland en kregen de kans om een les mee te volgen in onze Internationale klas. Het was dus hartstikke druk in het klaslokaal. We kregen les over "civilizations, the theory of Van Peursen and Toffler". Het ging over het feit dat mensen vroeger niets hadden, zelfs geen klok en dat iedereen op z'n eigen ritme leefde en volgens het ritme van de zon. Nu is alles gestressed, vooral in West Europa dan. Onze lector maakte een grapje en zei dat dit de reden is waarom Grieken altijd te laat komen in de les. Ze leven volgens hun natuurlijk tijdsbesef.
Vrijdag was weer een boeiende dag. We kregen les over de mythe van Europa en maakten zelf lessen over Europa.

Donderdagavond speelden we poker en bekeken we de film "confidence".

Gisterenavond hadden we geen zin om te koken, de enige optie was dus naar het restaurant te gaan. We zochten het restaurant "broers" op (en je gelooft het of niet, maar het restaurant ernaast heet "zussen") en aten er overheerlijk! Om het eten wat te laten zakken, dronken we nog iets in kafé België (sinds wanneer wordt café met een "k" geschreven?). In kafé België wordt op het behangpapier onze koningin afgebeeld, hebben ze Jupiler(!) en heel veel andere Belgische biersoorten. Het vreemde is dat de uitbater een Nederlander is.
Vervolgens gingen we naar een techno-feestje. Er heerste echt een leuk sfeertje. Die Nederlanders zijn echt niet normaal hé!
Straks houden we met de klas een koffiekransje (jaja met koffie en een taartje, zoals bij de omaatjes) in "Douwe Egberts".


Toedeloe,
Ilse x

Geen opmerkingen: